Belgia w Polsce

21 października rozpoczną się Jubileuszowe Dni Belgijskie w Poznaniu i Warszawie. Podczas kilkunastu dni będzie można poznać belgijską kuchnię, kulturę oraz model biznesowy tego kraju.

Program Dni Belgijskich jest bardzo napięty, a jednym z jego ważniejszych punktów jest Forum CEO, w którym wezmą udział czołowe osoby zarządzające belgijskimi firmami. W Polsce belgijskich firm jest około 500. Forum to doskonała dla polskich dyrektorów na poznanie belgijskich modeli biznesowych oraz okazja do spotkania z Włodzimierzem Karpińskim – Ministrem Skarbu Państwa. 

Wszyscy miłośnicy nowinek kulinarnych będą mogli w Poznaniu przekonać się co to jest wędzenie molekularna albo czy podanie obiadu z ciekłego azotu jest możliwe. W spotkaniu poświęconym gastronomii weźmie udział Jeana Bosa, który otworzył w Polsce Akademię Kuchni Molekularnej. W stolicy natomiast Kristof Delaure poda na tacy owoce morza z frytkami  oraz opowie o tajnikach przyrządzania morskich specjałów.

W parze z dobrym jedzeniem zwykle idą dobre trunki – tak będzie i tym razem. Organizatorzy przygotowali prezentacje piw z Belgii połączoną z degustacją złocistych trunków. Piwowarzy opowiadać będą o tajnikach warzenia piwa oraz doradzą jaki gatunek piwa podać do konkretnych potraw, co profesjonalnie nazywa się food paringiem.

Dni Belgijskie nie ograniczą się do zaspokajania potrzeb smakoszy. Belgijska Izba Gospodarcza zajmie się stroną artystyczną i przygotuje Festiwal Filmów Belgijskich w Poznaniu. Kinomani obejrzą wówczas sześć produkcji, pośród których będzie ‘Tango Libre’ oraz ‘W kręgu miłości’. Każdego dnia od 28 do 30 października emitowane będą dwa filmy. Bilety na projekcje będzie można nabyć w kinie Muza od 26 października.

Szczegółowe informacje o Dniach Belgijskich można znaleźć na stronie www.belgium.pl. Impreza w Poznaniu i Warszawie potrwa do 15 listopada 2013 roku.

Zapraszamy!

Redakcja serwisu Escapador.pl