Teneryfa kusi cały rok

Turyści szukający zimą plaży, słońca i drinków z palemką wybierają często Wyspy Kanaryjskie – krainę słońca, niezwykłych plaż, wina i restauracyjek z fantastycznym jedzeniem.  

Kanary nazywają Wyspami Szczęśliwymi i krainą Wiecznej Wiosny – nie bez powodu.  Położone bardzo blisko afrykańskiego wybrzeża korzystają z tamtego klimatu, urzekają różnorodnością krajobrazów. Znajdziemy tam jednocześnie piaszczyste plaże i ośnieżone szczyty, wulkaniczny krajobraz i sosnowe lasy. Każdy znajdzie coś ciekawego -  chcesz spędzić czas w sennej wioseczce -  znajdziesz taką bez problemu.  Lubisz się bawić w gwarnym kurorcie – możesz wśród takich wybierać. A co najlepsze można tam jeździć przez cały rok – pogoda jest idealna przez cały czas – słońce i gorący piasek na plaży – są tam zawsze , dodatkowo polując w biurach podróży na ofertę last minute, Teneryfa można okazać się ciekawym i niedrogim pomysłem na wypoczynek.

Wyjazd na  Kanary tradycyjnie wybierają miłośnicy sportów: nurkowie i surferzy, ale także tenisiści i golfiści. Teneryfa  jest największą wyspa archipelagu, choć  można objechać w ciągu jednego dnia. Ale atrakcji wystarczy na dłuższy pobyt.

Biura podróży szczególnie polecają zwiedzenie wioski Masca, w której kiedyś mieszkali piraci. Schowana pośród skał, jest trudna dla znalezienia dla niewtajemniczonych, ale trudy poszukiwania wynagrodzi jej niezwykła uroda.

Obowiązkowa jest wycieczka na wulkan Teide, najwyższy szczyt w Hiszpanii.

Miłośnicy przyrody będą zachwyceni  wycieczką do parku rozrywki Loro Parque, położonego  na północnym wybrzeżu Puerto de la Cruz. Można tam obejrzeć niezwykłe spektakle z udziałem tresowanych delfinów i lwów morskich. Swoje sztuczki pokazują goryle i szympanse, a nawet tygrysy. A wszędzie są setki kolorowych papug.

Wycieczka po drogach Teneryfy to wyzwanie dla osób lubiących dopływ adrenaliny. Wąskie, kręte drogi gwarantują niezapomniane widoki i mocne wrażenia.

I oczywiście obowiązkowo należy skosztować tamtejszej kuchni, zwłaszcza, kiedy zwiedzamy masyw Anaga, warto poszukać miejscowej tawerny, zazwyczaj ukrytej między skałami. Jedzenie wynagrodzi nam trud przedzierania się przez górskie drogi.

Polecamy grillowane chicharros, które są jednym lokalnych przysmaków.  Inne danie, które należy spróbować na tym wyjeździe to Morcilla dulce,  kaszanka z polędwicy wieprzowej z domieszką ziemniaków, rodzynek i miodu  oraz  Huevos moles, czyli smaczny pudding z żółtek i cukru.

Źródło: shout.pl