Święto sera w Dolomitach

‘Happy Cheese’ to święto sera, które podzielone jest na dziewięć osobnych imprez rozsianych w całych Dolomitach. To dopiero druga edycja tego nietypowego festiwalu, który już zyskał mnóstwo zwolenników i fanów. 

Głównym produktem, na cześć którego odbywają się imprezy jest ser z Trentino. Do tej pory jego degustacje i towarzyszące jej zabawy miały miejsce w San Martino di Castrozza, Passo Rolle, Val di Fiemme oraz Val di Fassa. 

Kolejne części festiwalu odbędą się 26 lutego oraz w marcu (5, 7, 12 i 14). Poza doskonałym serem na stokach w wymienionych kurortach narciarski będzie można skosztować doskonałego wina musującego Trentodoc, grappy oraz regionalnych piw.

W ramach święta sera kawiarnie i górskie restauracje przygotowały specjalną ofertę dla narciarzy, na którą składają się specjalne przekąski i zestawy. To doskonała gratka dla pasjonatów sportów zimowych i miłośników kuchni włoskiej. Wśród atrakcji nie zabraknie także smakołyków i zabaw dla najmłodszych użytkowników stoków.

Do dodatkowych atrakcji 26 lutego dołączy możliwość jazdy po zmroku na słynnej trasie Olimpia III w Alpe Cermis.

Redakcja serwisu Escapador.pl